Ruimte innemen: Zijn wie je bent

Lea van der Eem

September 2015

Als gevoelig mens ben je vaak gericht op wat andere mensen voelen en nodig hebben. Je kan andere mensen soms zo goed voelen, dat je niet meer weet welke gevoelens van jou of van de ander zijn. Vaak vergeet je jezelf een beetje, in je gerichtheid op de ander. Heb je je zo aangepast aan wat je denkt dat je omgeving van jou verwacht of nodig heeft, dat je jezelf bent kwijtgeraakt.

 

Ik kan me nog herinneren dat ik ongeveer 10 jaar geleden bij de start van een begeleidingstraject op het intakeformulier een beschrijving van mijzelf moest geven. Ik had geen idee wat ik daar op moest schrijven. Ik wist eigenlijk niet zo goed wie ik was. Terwijl ik toch al best een aantal jaren redelijk bewust leefde, meerdere opleidingen en begeleidingstrajecten op het gebied van bewustzijnsontwikkeling had gedaan en ook al een aantal jaren werkte als psycholoog.


Vanaf dat moment ben ik mijzelf steeds beter gaan kennen, begrijpen en waarderen. En nog steeds gaat dat proces door, gelukkig! Door wat ik meemaak en door de mensen om mij heen worden er telkens op een dieper niveau dingen in mij geraakt die mij de kans geven dichter bij mezelf te komen.

 

Het gaat er in het leven juist om steeds meer te worden wie je eigenlijk, diep van binnen bent. Je bent hier niet op aarde gekomen om te leven naar verwachtingen vanuit je omgeving en daarmee je anders voor te doen dan je bent. Je bent hier niet om jezelf klein en beperkt te houden.
Je bent hier om te leren zoveel mogelijk je ware zelf te zijn. Om steeds meer echt hier op aarde te ZIJN en jouw unieke energie, eigenschappen en talenten te ont-dekken en uit te stralen.

Voor mij betekent mezelf zijn: niets onderdrukken, maar juist ruimte geven aan alles wat er in mijzelf leeft (dit natuurlijk met respect voor mijzelf en de mensen, dieren, natuur en dingen om mij heen). 


Praktisch gezien betekent dat:

·        Tijd nemen om contact te maken met de gevoelens die in mij leven en deze de ruimte geven, niet proberen ze te analyseren, veranderen of “oplossen”. Ook “lastige” gevoelens als angst, pijn en verdriet mogen er zijn.

·        Mensen in mijn omgeving laten weten hoe ik me voel en wat ik wel en niet fijn vind.

·        Zoveel mogelijk dingen doen (of juist niet doen) waar ik me fijn bij voel.

·        Mijzelf de ruimte geven om op elk moment dat ik die behoefte voel vol in en uit te ademen (ook als dit geluid maakt en er andere mensen bij zijn J).

·        Mijzelf de ruimte geven om fouten te mogen maken, niet alles te hoeven weten of begrijpen en van mening of voorkeur te mogen veranderen.

·        Mijzelf de ruimte geven om, als ik daar behoefte aan heb, te bewegen of dansen, geluid te maken of zingen of juist stil te zijn en niet te praten.

 

Door je aandacht te verplaatsen van gericht zijn op de buitenwereld naar je binnenwereld en van gericht zijn op denken en doen naar gericht zijn op je gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen, hart en ademhaling krijg je meer contact met wie jij bent.

 

Laat je inspireren, maar bewandel je eigen weg.

 

Mijn wens is dat ieder mens steeds meer zichzelf kan zijn.
Veel succes met jouw ontdekkingsreis naar zijn wie jij in wezen bent… de reis naar je hart…

 

 


Helder BewustZijn

Lea van der Eem

De Zandakkers 12

6674 DJ Herveld

 

lea@helderbewustzijn.com

 

Btw-id: NL001880072B08

 

KvK: 09199936

 

IBANreknr. NL78 INGB 0002 9574 07